Saintis cipta alat pengesan daging babi dalam makanan


2010/05/05
ALMATY: Saintis di Kazakhstan memperkenalkan alat ujian segera kehadiran elemen babi di dalam makanan, lapor akhbar tempatan kelmarin, memudahkan penduduk negara majoriti Islam ini mengenalpasti makanan halal.

Kayu penguji plastik yang direka itu berupaya mengesan molekul makanan yang hanya ditemui dalam daging babi, yang mudah ditemui di negara Asia Tengah ini, kata mingguan Megapolis.
“Tiada rahsia sesetengah chef menipu dan mencampurkan daging babi dengan daging lembu untuk menjadikan makanan itu lebih murah,” kata akhbar itu kelmarin.

SESUNGGUHNYA CIPTAAN ALAT SEPERTI INI PASTINYA MEMUDAHKAN ORANG ISLAM MEMASTIKAN MAKANAN YANG DIBELI ATAU DIMAKAN ADALAH HALAL. WALAU BAGAIMANAPUN KONSEP MAKANAN HALALAN TOYIBAH BUKAN TERTAKHLUK KEPADA TIADANYA BABI ATAU BAHAN-BAHAN HARAM DALAM MAKANAN TETAPI LEBIH DARI ITU. BERMULA DARI ASAL BAHAN MAKANAN ITU DIDAPATI, SIAPA YANG MEMPROSESNYA (ADAKAH ORANG ISLAM ATAU ORANG ISLAM YANG BAGAIMANA). ADAKAH PENYEDIAANYA DISERTAI DENGAN KALIMAH ALLAH. SEBENARNYA BANYAK PERKARA SEKIRANYA KITA TELITI DALAM PEMAKANAN KITA. TENTUNYA TIDAK MUDAH BAGI KITA MENDAPATNYA DALAM ZAMAN SERBA MODEN DAN BANYAK MENGGUNAKAN MAKANAN DIPROSES. KERANA ITULAH MENGAPA KITA PERLU MEMBACA DOA SEBELUM MAKAN ADALAH BAGI MENGHINDARKAN KITA DARI UNSUR-UNSUR TIDAK SIHAT ATAU KEMUNGKINAN TIDAK HALAL DALAM PEMAKANAN KITA. ITU BELUM LAGI KITA BERBICARA UNSUR KEBERKATAN DALAM MAKANAN KITA. TETAPI KITA BOLEH BERUSAHA MENDAPATKANNYA DARI PENGUSAHA-PENGUSAHA PRODUK ISLAM YANG TELAH DIAKUI. SEMOGA KITA TIDAK MEREMEHKAN SETIAP APA YANG KITA MAKAN. SEBAB KITA ADALAH APA YANG KITA MAKAN...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment

Ulasan Anda....